5 zajímavých tipů a faktů k sushi:

Co když to nezvládnu s hůlkami?

Vaše ruce se s hůlkami ne a ne skamarádit a máte strach, že se před svou láskou znemožníte? Netřeba se obávat! V Japonsku se běžně jí sushi i rukama, takže se nemusíte bát nechtěného faux pas.

Víte, kdy správně jíst zázvor?

Zázvor neboli garibychom neměli ke kouskům sushi přikusovat jako okurky, správně bychom ho měli jíst mezi jednotlivými druhy, aby nám v ústech zneutralizoval chuť a my si tak sushi vychutnali ještě intenzivněji!

Co si mám dát k sushi na pití?

Víno, pivo nebo snad colu? Jestli sázíte na klasiku, pak doporučujeme dát si pivo (které mimochodem k sushi rádi pijí i Japonci) nebo suché bílé víno. Z nealka je pak nejvhodnější teplý zelený čaj. Pokud chcete vyzkoušet něco méně tradičního, nechte si přinést sake, podává se studené nebo ohřáté na 40°C.

Je sushi zdravé?

Ano! Můžete si ho dopřávat klidně častěji, obsahuje totiž velké množství vitaminů (A, B2 - riboflavinu, D - antirachitický vitamín, E), dodává organismu minerály (jod, zinek, draslík, fosfor, selen, chrom, železo), pro lidské tělo nezbytné mastné kyseliny a aminokyseliny.Za druhé je toto jídlo nízkokalorické, lehké, a proto je lehce stravitelné. Bez obav si tak pochutnají i někteří z těch, co musí ze zdravotních důvodu dodržovat dietu.

Maki, uramaki, nigiri... Co je vlastně co?

Máte ze všech těch názvů v hlavě guláš a nevíte, co vlastně máte na talíři? Tady je malý slovníček pojmů:

  • Maki– klasická rolka s řasou nori zvenku a rýží a ingrediencí (losos, tuňák, zelenina...) uvnitř
  • Uramaki – sushi „naruby“, kdy rýže je zvenku a uvnitř je smotaná řasa nori s ingrediencí, nejznámějším druhem je „Californiaroll“
  • Nigiri – váleček rýže a na něm plátek ryby, doporučuje se vložit do úst rybou směrem na jazyk, aby si člověk více vychutnal její chuť
  • Sashimi– sushi bez rýže, jedná se o plátky syrové, čerstvé, precizně nakrájené ryby, vhodné i pro diabetiky 

Něco o našich restauracích:

Koncept Sushi Miomi restaurant jsou restaurace zabývající se sushi specialitami a pokrmy s nejvyšší kvalitou surovin a profesionální přípravou tohoto oblíbeného japonského pokrmu. Navštivte nás na několika provozovnách na Moravě, mezi které patří Sushi Miomi Zlín v areálu Svit, v Olomouci nás najdete přímo na Dolním náměstí a v Ostravě v OC Futurum a v nově i v Brně na adrese Londýnské náměští 2  Brno..